gyerehaza.org Léééégyszíííí!

2011.03.24. 13:35 Öltönyösrabszolga

 

Valami ismét megmozdult otthon, és kivételesen külföldön élőként érintettnek érzem magam. Rájöttek ugyanis, hogy nem csak Öltönyös intett időszakos búcsút, de rajta kívül még többezren cuccoltak. Jellemzően a nagyobb mobilitással rendelkező emberek, akik beszélnek nyelveket, tehát azok, akik az átlagosnál több adót fizettek.
Egyszerű ez kérem, nem mi hiányzunk, hanem az adó, amit befizetnénk. Sokba úgysem kerülünk, valószínűleg ugyanis egy 20-30 éves ember nettó befizetője a TB kasszának, még egy-két szüléssel meg lábtöréssel is. Kíváncsi lennék a számokra, kimutatható-e a korosztály befizetett adójának csökkenése, akár úgy, hogy megnézni kik azok az adózók, akik 3-5 éven át fizettek adót, aztán hirtelen egyik napról a másikra nem érkezik tőlük semmi ÉS nem regisztrált munkanélküliek.
A versenyszférában is akkor jönnek rá, hogy valami baj van a céggel, amikor elkezdenek csökkenni a bevételek, és ilyenkor az elpártolt vevőket még egy utolsó kétségebeesett DM levéllel megpróbálják visszacsábítani. Ha komolyan gondolják, akkor esetleg egy jó ajánlattal, kuponnal.
Nem, itt most nem kívánok kuponért kuncsorogni, ez egy picit bonolultabb lesz itt visszacsábítani minket. Mert a lista nem igazán vonzó, bár elég hatásvadász és marketinges a megfogalmazása, de mint említettem, jellemzően a jól keresőknek szól, akik viszont tudnak számolni. Például említik, hogy most már kánaán van otthon, mert csak 16% az SZJA. Én meg itt angliában mennyivel ötbb adót fizetek. Nos, igen is meg nem is. Az SZJA valóban csak 16%, ámde.
Tételezzünk fel egy 500.000 forintos bruttó bért. a Bérkalkulátorral (http://www.nettober.com/)
nézzük meg az eredményt.
A 16% az valójában inkább 20 a szuperbruttó miatt, 101600 Ft
Jó tudom, ez a szuperbruttó miatt van, azt meg kivezetik, node mi van a következőkkel?
10% nyugdíjjárulék
6% egészségbiztosítási járulék
1,5% munkavállalói járulék
Összesen marad 310900 forint, ami 62,18%-a a bruttó bérnek, tehát az elvonás 37,82%
A nagyon gondosz angol adórendszerben minden létező járulékkal kb 25%-ot vonnak le. És ennél azért vannak barátibb adórendszerek.
Node nemcsak a számokkal van a baj, nem bánnám, ha sok adót vonnak, csak legyen miből levonni. De nincs. Ha mi sokezren bemondanánk a bérigényünket, amit szerényen a magyar megélhetési költségekhez igazítnánk, és csak annyi lenne a kívánságunk, hogy a szalmazsákba kerülhessen annyi, mint külhonban, akkor is elkerekedne a HR-es szeme, és elkezdené keresni, hol a kandikamera.
A listán nem mennék végig tételesen megtették ezt helyettem mások mind a blogbejegyzéseikben mind a kommentekben, az egyetlen ami betalál, a szociális élet, család, barátok. De ezt tudjuk kormányzati figyelemfelhívás nélkül is.

http://gyerehaza.org - De méééér nem hu?

Valami ismét megmozdult otthon, és kivételesen külföldön élőként érintettnek érzem magam. Rájöttek ugyanis, hogy nem csak Öltönyös intett időszakos(?) búcsút, de rajta kívül még több ezren cuccoltak. Jellemzően a nagyobb mobilitással rendelkező emberek, akik beszélnek nyelveket, tehát azok, akik az átlagosnál több adót fizettek.

Egyszerű ez kérem, nem mi hiányzunk, hanem az adó, amit befizetnénk. Sokba úgysem kerülünk, valószínűleg ugyanis egy 20-30 éves ember nettó befizetője a TB kasszának, még egy-két szüléssel meg lábtöréssel is. Kíváncsi lennék a számokra, kimutatható-e a korosztály befizetett adójának csökkenése, akár úgy, hogy megnézni kik azok az adózók, akik 3-5 éven át fizettek adót, aztán hirtelen egyik napról a másikra nem érkezik tőlük semmi ÉS nem regisztrált munkanélküliek.


A versenyszférában is akkor jönnek rá, hogy valami baj van a céggel, amikor elkezdenek csökkenni a bevételek, és ilyenkor az elpártolt vevőket még egy utolsó kétségebeesett DM levéllel megpróbálják visszacsábítani. Ha komolyan gondolják, akkor esetleg egy jó ajánlattal, kuponnal.


Nem, itt most nem kívánok kuponért kuncsorogni, ez egy picit bonyolultabb lesz visszacsábítani minket. A lista nem igazán vonzó, bár elég hatásvadász és marketinges a megfogalmazása, de mint említettem, jellemzően a jól keresőknek szól, akik viszont tudnak számolni. Például említik, hogy most már kánaán van otthon, mert csak 16% az SZJA. Én meg itt angliában mennyivel több adót fizetek. Nos, igen is meg nem is. Az SZJA valóban csak 16%, ámde.


Tételezzünk fel egy 500.000 forintos bruttó bért otthon. a Bérkalkulátorral nézzük meg az eredményt. A 16% az valójában inkább 20% a szuperbruttó miatt, 101600 Ft. Jó, tudom, ezt lassan kivezetik(?), node mi van a következőkkel? Erről mélyen hallgatnak.

10% nyugdíjjárulék - (ami persze már nem az enyém, elvégre kiírtam magam a társadalomból, de ugye ez egyéni szoc probléma, lesz itt még közkegyelem, ha mégiscsak odaadom a zsét)
6% egészségbiztosítási járulék
1,5% munkavállalói járulék


Összesen marad 310900 forint, ami 62,18%-a a bruttó bérnek, tehát az elvonás 37,82%. A nagyon gondosz angol adórendszerben minden létező járulékkal, TB-vel, füstpénzzel kb 25%-ot vonnak le. Úgy, hogy jócskán belecsúsztam a felső adósávba. És ennél azért vannak barátibb adórendszerek.


Node nemcsak a százalékokkal van a baj, nem bánnám, ha sok adót vonnak, csak legyen miből levonni. De nincs. Ha mi sokezren hazajönnénk és bemondanánk a bérigényünket, amit szerényen a magyar megélhetési költségekhez igazítnánk, és csak annyi lenne a kívánságunk, hogy a szalmazsákba kerülhessen annyi, mint külhonban, akkor is elkerekedne a HR-es szeme, és elkezdené keresni, hol a kandikamera.


A listán nem mennék végig tételesen megtették ezt helyettem mások, mind a blogbejegyzéseikben mind a kommentekben, az egyetlen ami betalál, a szociális élet, család, barátok. De ezt tudjuk kormányzati figyelemfelhívás nélkül is.

8 komment

Címkék: vélemény dobbenet rabszolgasag

A bejegyzés trackback címe:

https://oltonyosrabszolga.blog.hu/api/trackback/id/tr973400110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hugi · http://szisziszilvi.lima-city.de 2011.03.24. 15:44:56

hát ja, látszik, hogy baj van, ha a magamfajta apolitikusok is felfigyeltek a politikára. Ez az oldal meg... nem tudom, szerintem nem tiszta a célja. Tulajdonképpen kinek szól ez? Mert valahogy szerintem nem jó fórum arra, hogy meggyőzzenek mondjuk Téged. Esetleg ha fel tudnának mutatni pár izgi munkahelyet, teszem azt perspektívával, akkor az már megfontolandó lehetne. De arra, hogy "kisfiam, gyere már haza", azt hiszem, nincs az az épeszű, aki komolyan tudna válaszolni, hiszen már hallotta, nem is egyszer. Csak most állambá mondja, ami viszont sokkal személytelenebb, mintha bárki más mondaná, csak az a bárki más már mondta, kiutazás előtt is és utána is, tehát ez a szöveg már ingerküszöb alatt van. Akkor most mi ez az oldal?

Ismeretlen_89236 2011.03.25. 10:52:25

mint hozzaszoltam ma reggel a masik bloghoz is, a lista szanalmas, nevetseges es hazug. az meg hogy ilyen meg olyan lanyok meg fiuk vannak, meg baratsagok...anyam! mas orszagban mindenki ronda, budos es nincsenek baratok! hehe. hat engem ez a fajta butasag csak megjobban eltantorit.

Ismeretlen_125039 2011.03.25. 12:40:19

Nah, én se jönnék haza, ha külföldön dolgoznék, élnék. Színtiszta demagógia az egész. Alapvetően, ha biztosítva lenne a tiszteséges megélhetés, mindez nem lenne probléma. El se mennének az emberek. És itt nem a luxus-színvonalról való éldegélésről van szó, hanem az alapvető normális, átlagos életvitelről. Szellemi szabadfoglalkozásúként (mondjuk, hogy vállalkozó) pontosan jól tudom, hogy a teljes bevételem legalább 50%-a elmegy mindenféle adókra, márha sikerül egyáltalán behajtani azokat a bizonyos bevételeket. Arról nem is beszélve, hogy drága pártunk és kormányunk egyik oldalról megszorít, másik oldalról viszont kétmarokra szórja a pénzt. Egy cirkusz az egész. Ki a fenének van kedve ilyen közhangulatban élni? Ha lehetőségem adódna, én is elhúznék innen, legalább néhány évre. Világot látni jó dolog. Szerintem.

KH 2011.03.25. 23:24:35

Nem megyek vissza magyarorszagra.... 2006ban leleptem, mikor mar lathato volt hogy 0.Viktorek kerulnek a kormanyrudhoz. Es en nem a penz miatt jottem ki, 1 evig toredeke volt a keresetem mint a volt magyarorszagi. Hova menjek haza egy normalis europai es nyugati vilagbol? A szentkorona/varmegye/mindentatnezezunk uj vilagrendbe ahol megmondjak hogy innentol minden mashogy volt/van/lesz? Vallalkozni (torvenyeket betartva) nem lehet mert becsodolsz. Alkalmazottkent meg szegeny HRes kiscsajszi hatast dobna ha meghallana hogy kozelitsuk meg az itteni nettomat. Ja es a melabus sorbanallas/kiszolgalas/ugyfelkezeles sem hianyzik. Koszonom, jol elvagyok. Majd ha a FT, Economist es a nyugati hirekben is azt hallom hogy valami elindult... na majd akkor ujra megnezem mivel varnak magyarorszagon. Inkabb legyek gyokertelen eurogeci mint roghozkotott kiszaradt koro (csoro).

Hugi · http://szisziszilvi.lima-city.de 2011.03.26. 12:02:05

nemtom, ennyi indulatot bennem azért nem gerjesztett a jelenség.

Eszter 2011.03.31. 22:12:47

Esetleg +1 pont azoknak, akik a fiúkat szeretik: igen, jól látjátok, az a sötétzöld folt Magyarország. http://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=3073 Persze, aki jobban megnézi az eredeti oldalt, az látja, hogy a magyarországi adatok mellet "self-reported" áll "measured" helyett. Szóval lehet csomagolni és mondjuk Brazíliába vagy Kolumbiába költözni is akár. :D http://www.everyoneweb.com/worldpenissize/

enakivagyok 2011.07.01. 18:04:40

Nekem egyszer a kezembe került egy kinti, anyavállalati kolléga munkaszerződése. (Véletlenül nekem címezték és meg is kaptam itt Magyarországon.) Részmunkaidős, a 8 órára átszámított bruttója 4800 GBP volt. Ennek megnéztem a nettóját angol bérkalkulátorral, 3000 GBP lett. Ez nem 25%-os levonás, hanem kb. az én jelenlegi nettó/bruttó arányomat adja ki (csak nekem nem 4800 GBP HUF equivalent-je a bruttóm). Ezek szerint tévedett az angol bérkalkulátor?

Oltonyos · http://oltonyosrabszolga.freeblog.hu/ 2011.07.01. 20:08:18

Nem tévedett( bár beütve nekem 3334 fontod ad ki) http://www.thesalarycalculator.co.uk/salary.php a felső adósáv itt sem baráti, 40% plusz TB. ez évi 35 ezer font felett lép be. Azért a részmunkaidős fiziuját viszont nem érdemes felszorozni, arányaiban többet kap általában a részmunkaidős.
süti beállítások módosítása