Új szelek a Postánál

2009.09.10. 13:00 Öltönyösrabszolga

Nem tudom hova fog jutni a fanyalgó, szolgáltatásokat negatív színben feltüntető, aktuális hivatali tortúráját bemutató írói stílusa Öltönyösnek, hiszen ismét POZITÍV példával kell jönnie! Miért kívánkozik a blogra? Neeem, nem a korrektség jegyében, hallgattassék meg a másik oldal is, ugyanmár! Egyszerűen megdöbbentett az ügyfélbarát hozzáállás, hiszen mindannyiunk hőn szeretett királyi postájáról van szó!

Azért a történet problémával kezdődik, miszerint a kis leveleket Öltönyös megkapta rendesen, postás felcsönget, ahogy azt kell. Viszont a nagy alakúaknál kivétel nélkül, mindig egy cetli várta a postaládában, csomagod jött köccsög, ha kell, gyere el érte, a város másik oldalára.

Öltönyös megunta, hogy hetente kirándul a hetvenes postára, mert valami logisztikai főokos úgy érezte, hogy az rendkívül jó a lakosságnak, ha a 8. kerületi nagyalakú leveleket mind a 7. és 14. kerület határán fekvő postán lehet csak átvenni. Nem mellesleg, itt a házunkkal szemben van egy posta. És az utca végén is van egy nagyobbacska posta. Meg van egy másik is, picit távolabb, nna ott kell a sima leveleket átvenni. Meg van ez, iszonyúú messze, ahol a nagyalakút. És van egy, az iszonyúú messzi mellett, 100 méterre, ahová a csomagért kell menni. Logikus nem???? Mondjuk szín szerint még lehetne bontani.

Öltönyös nagy lélegzetet vett és miután átvette legfrissebb nagyalakúját, ott messze, megkérdezte, ugyan kivel kell elbeszélgetnie, hogy a nagyalakú kézbesítő (nem postás!)szoftverét upgradelje, kibővítse egy kaputelefon-vezérlő egységgel is. Az ablakos kisasszony mondta is, hogy ki volt a kézbesítő, meg hogy odaát a nagy épületben keressem. Node mégis hol? Hát azt ő nem tudja.

Kerestem. Egyes kapu, portás bután néz rám, telefonál, majd elküld a kettes kapuhoz. Kettes kapunál a biztonságiak először elvisznek a csomagosokhoz, akik gyorsan megmondják, hogy a levelesekhez kéne vinni az ügyet. Érkezés a leveles ügyosztálra, valami "Györgyit vagy Gyöngyit"kell keresni. Mint kiderült, GyörgyNÉ, de közel járt. Foglaljon helyet, szinte el sem akarta hinni, hogy ilyesmi megeshet, hiszen kézbesítőnkre 10 éve nem volt panasz, stb. Azonnal hivatta is emberünket, hogy személyesn tisztázzuk a problémát, aki persze serényen kézbesített, így nem tudota tiszteletét tenni az irodában.

Györgynén látszott, hogy SEGÍTENI szeretne, telefonált, lefénymásolta a már átvett levelem címzését, felírta, hogy is lehet bejutni a házba, milyen kapucsengőt kell megnyomni, telefonszámot is kapott, és biztosított róla, hogy beszél az emberrel amint visszajön és megoldjuk. Vissza is hív. (És mindeközben egyetlen hivatalos okiratot, papírt nem töltött ki, nem volt pecsét, mégnagyobb fonöki jóváhagyás, aktatologatás. Még sorszámot sem kellett húznom. Azt is elhitte, hogy otthon vagyok, működik a kapucsengő, és a nevem is ki van írva. Cserébe gyors volt, és hatékony.) Azt is megtudtam, hogy a "leveled jött köccsöög" cetliket a rendes postás dobja be másnap, hiszen sehogy nem fért a fejembe, hogy ha már a postaládáig eljut a nagyalakús postás, ami a kapun belül van, akkor mi tartja vissza attól, hogy fel is jöjjön. Lift is van. Hát mert nem jut be, és másnap a rendes levelesnek meg már csak cetlije van.

Györgyné azt is felajánlotta, hogy írásban is benyújthatom panaszomat, de ugye megoldásért jöttem, nem bónuszokat levonogatni a kézbesítő kisiparosok bérébol, meg nem lett volna jobb, ha még 20 percig ott fogalmazgatok, pecsétet szerzek rá, satöbbi. Láttam a tenni akarást, nekem ez már elég volt, hittem a nőnek.

Mire hazaértem, (azért nem kis kirándulás), fél órával utána csörög a telefon, a kézbesíto az, személyesen, és kismilliószor elnézést kér, elmondta, hogy biztos rossz helyen csönget, stb, személyesen is megbeszéltük a bejutás mikéntjét. ő kér elnézést, mindenképpen. Többször is. Tudja is, melyik ajtó az enyém, néha bejutott, akkor fel is hozta. Tisztáztuk, máskor már tudni fogja, hova csöngessen. Fél óra múlva Györgyné is hívott, hogy beszélt a kézbesítővel és minden rendben.

Tanulság? Így kéne mennie. Mindennek. De tényleg. Nem volt egyszerű eljutni Györgynéhez, felkészülve egy kiadós vitatkozásra, veszekedésre, anyázásra, ehelyett mosoly volt és megoldás. Mondjuk azért még megvárnám a következő nagyalakú levelemet, de ezt már csak a szokásos morgós Öltönyös kiáltozza belül, aki tudja, Jön még kutyára kamion:)

6 komment

Címkék: hivatal dobbenet

A bejegyzés trackback címe:

https://oltonyosrabszolga.blog.hu/api/trackback/id/tr323400071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Postás Józsefné 2009.09.13. 01:46:39

Reméljük némi baksis jár majd a nagyalakú postásnak, ha felviszi a levelet.

Ismeretlen_69774 2009.09.13. 16:45:47

Hát, ez egy érzékeny téma, egyszer talán bejegyzés is lesz belőle, hogy miért kéne baksist adni egy, a munkáját végző embernek. Azért, hogy egyáltalán megcsinálja? Én szeretném azt hinni, hogy Európában élek, és nem a világ azon részén, ahol baksis olajozza a gépezetet. A baksis, az kenőpénz. A borravaló pedig adHATó. Ha kaptam érte valami plusz szolgáltatást, plusz kedvességet, az alap elvárhatón felül.

Hugi 2009.09.14. 13:01:28

A baksis nem csak a kenőpénz, jelent borravalót is. Lásd itt: http://www.idegen-szavak.hu/keres/baksis A borravaló valóban csak adható, de nem feltétlenül akkor, ha a szolgáltatáson felül is kaptál valamit. Lásd borravaló a kávézó személyzetének. Mert rádmosolygott, ahelyett, hogy lehányta volna a gallérodat, azért, meg hogy ezt legközelebb se tegye. Nem azért, mert köcsög, hanem mert olyan fizuért én is mindenkinek lehánynám a gallérját. Azon már inkább lehet vitatkozni, hogy ebben a konkrét esetben jár-e borravaló vagy sem.

Öltönyös · http://oltonyosrabszolga.freeblog.hu 2009.09.14. 14:46:08

Hát kedves Hugi, pont a kávéházi/éttermi borravaló miatt írtam az érzékeny témát. Tehát egy kávéházban/étteremben, a mosoly, munkaköri kötelesség. Az is, hogy időben odaérjen _az_ az étel, amit rendeltem, ne legyen probléma a számlával, stb. Amelyik pincér ezt nem teszi meg, az leginkább ne dolgozzon pincérként. Hogy mennyit keres, be van-e jelentve, és egyéb nyalánkságok, maximálisan az ő dolga. Rajta kívül még jó sok ember dolgozik hasonlóan megalázó, vagy mégkisebb pénzért, akiknek esélye sincs borravalóra, valamint rengeteg ember vállalná el a munkáját ugyanannyi pénzért. Amennyiben a tisztelt pincér kevesli a pénzt, mondjon fel, keressen másik munkahelyet, ahol többet adnak, jobb a munkarend. Ja, hogy pincérként seholsem adnak többet? Hátkérem, ezt akkor is lehetett tudni, amikor elkezdte kitanulni a pincérséget, ha nagyobb pénzre vágyott, miért nem vadászpilótának ment, vagy BKV vezérnek. Ha picit nyugatabbra megyek, ott nincs "elvárt" borravaló. Olyan van, ami rajta van a számlán, service charge-nak hívják, és ki van írva már az ajtóban csüngő étlapon is, hogy bizony 5-10-15% service charge-ot felszámolunk. Innentől kezdve, ha a kedves vevőnek ez nem tetszik, nem menjen be. Nem is adnak ezen felül, nem is áhitoznak rá ezen felül. (Más kérdés, hogy ezzel sem értek egyet, pusztán marketing szempontból, az ember nem szeret minden apróságért KÜLÖN fizetni. Ha megemelnék simán 5-10-15%-al az áraikat, észre sem vennénk, és nem morgolódna senki, hogy jajajj, service charge. De mivel ki van írva, ha nem tetszik, mehetek máshová, az én döntésem.) Magyarországon a borravalónak kultúrája van? Lehet. És TE kedves olvasó melyik világrészhez szeretnél tartozni? A nyugati, egyértelmű, világos service charge-os vagy a keleti, baksis mértékét folyton leső, unott pofájú, majd holnap megmozdulós kultúrkörhoz? Rajtad is múlik. És még egy gondolatot engedjetek meg, kedves olvasók: Ha azért van a borravaló, mert szegény pincérrel szolidarítunk, mert szarul keres, akkor a BKVs jegyeladó néninek az üveg mögött miért nem adunk? János bának, aki söpri a házat és kitolja a kukákat, neki miért nem adunk? A szobafestő segédjének? A szórólapos srácnak? Ők sem keresnek jobban a tisztelt pincér uraknál, mégsem potyog nekik a pénz. Most mindenki tegye fel a kezét, aki a napi munkája során kap bármiféle borravalószerűséget, csak azért, mert elvégezte a munkáját. Gyerünk, nem látom a kezeket! Szóval a pincérek miért egyenlőbbek nálad? Namost igazságérzetem azt diktálja, hogy vagy bevezetjük, hogy MINDENKI kapja a pénzt, vagy azt, hogy SENKI. Össztársadalmilag ugyanott leszünk. De így, felemásan, ez nemannyira jó. Ps: szerintem a baksis akkoris a szolgáltatás mennyiségét és minőségét pozitív irányba előmozdító, cinkosan összekacsintós pénzösszeg, a Wikipediának jobban hiszek. Hívhatjuk ajándéknak is, attól az még megvesztegetés:) http://hu.wikipedia.org/wiki/Baksis

Ismeretlen_69774 2009.09.14. 15:05:41

Még egy utolsó utáni gondolat: Ma járt nálam Postás Józsi. Kedves volt, még háromszor kért elnézést. (persze magában ettől még gondolhatta, hogy rohadjak meg, mit megyek itt panaszkodni az óvónénihez, de sajnos VELE eddig még nem sikerült összefutnom)

Hugi 2009.09.16. 13:29:29

Szerencsére a világ nem ilyen logikusan működik. Az életben van néhány helyzet, amikor leginkább szokás kérdése az, hogy ráteszel-e egy összeget az előírtra vagy sem. Nyugatra mindent kicentiznek, mi meg nem. Hogy ez mennyiben elmaradottság, az csak megítélés kérdése. Amíg az életem nem múlik rajta, amíg a mértéke a jóízlés határán belül mozog, addig szerintem nem gáz, de ki-ki gondoljon, amit akar. De ennyi erővel rúgjuk fel az összes illemszabályt is, mert kérem az nem logikus, hogy a nőket előreengedik az ajtónál, ez itt a munkhelyemen is okozott már néhány pillanatra fennakadást stb. előbb-utóbb biztosan talnánk más, pénzügyi vonatkozású illemszabályt is. De ha gyerekem lesz, őt is meg fogom tanítani arra, hogy az illemszabályok diktálta parolázásokról ne feledkezzen meg, és nem lesz komolyabb érvem, mint hogy ez a szokás. A borravaló szokás kérdése, valóban csak ad_ható_, ha nem voltam megelégedve a szolgáltatással, nem kell adnom, ha meg voltam elégedve, akkor sem kell, de nekem még sose fájt, túlzásba sem szoktam vinni, inkább csak kerekítgetek. Egyébként én a magam részéről szívesebben élek itt, mint például a Nagy és Okos Bécsben, ahol az emberek olyan fantasztikusan szuperjófejek, hogy a villamoson bemondják, hogy nézz körül, és ha úgy ítéled meg a helyzetet, add át a helyed a másiknak. Eddig mondjuk úgy gondoltam, hogy ezt anyutól és aputól tanulom, de lehet, hogy ezt csak itt keleten gondolják így... Na mindegy, ez csak egy volt ott a sok közül, amitől eluntam azt a végtelen sterilitást, ami a Bezzegvilágok sajátja.
süti beállítások módosítása