Távmunka, avagy a kiábrándító valóság

2008.11.14. 11:09 Öltönyösrabszolga

Öltönyöst hazaküldték a munkahelyéről. Azt mondták, kell a hely a telefonos-kisasszonyoknak, mit rontja benn a levegőt? E!

Szóval a CÉG fejlődik, kifogytak a helyből, új irodarészt meg csak az új évben lehet bérelni. Nicsak, itt ez a 14 fős csipet-csapat, mi lenne, ha haza zavarnánk őket, home office-ba, avagy a magyar jog szerint Távmunkába. Hurrá dejó, lehet itthonról dolgozni, örülünk mindannyian. Amikor Öltönyös barátai és egyéb üzletfelei megtudták,
"hűűű dejó nekeeed"
szavak kíséretébán vágyakoztak, bárcsak ők is. Néhányan erős indulatszavakkal adták tudtomra, hova menjek, és miért pont Öltönyös az a MÁZLISTA, akinek ez megadatott.

Tiszta királyság, felébredsz 9kor, bekapcsolod a gépet, aztán...

09:00-11:00 - Tökvakarás, napi sajtó átolvasása, e-mailokra válaszolás.
11:00-12:00 - Ebédfőzés, közben kedvenc sorozat következő epizódjának megtekintése.
12:00-14:00 - Ebéd, csendespihenő.
14:00-14:01 - Intés a szolgának, hogy "MUNKA" (brrrr)
14:02-15:00 - Fogadni a masszőrlányt
15:00-16:00 - nap során felgyűlt e-mailok, flashjátékok.
16:00-17:00 - Felkészülés a munkaidő végére. Zárókávé.

Valahogy így képzeli el mindenki ezt a frenetikus home office-t. Pedig nem. Gyakorlatilag CSAK hátránya van!

-Egész nap nem látok senkit, nem beszélek senkivel, zéró szociális interakció, befordulás.
-Ha végre látok valaki, ellenállhatatlan közléskényszerem van, mert az elmúlt 8-10 órában SENKIHEZ nem szóltam.
-Felöltözni sem kell rendesen, mackóalsó megteszi, 3 napja nem borotválkoztam.
-Semmi nem motivál munkára, magamat kell ostorral csapkodni.
-Ha ezt előre tudjuk, cafeteria rendszerben a hóhér rendelte volna be a bérletet. Az elmúlt 2 hétben kb 2x szálltam metróra.
-Ha véletlenül itthon van valaki, azzal nehéz megértetni, hogy NEM ÉREK RÁ! DOLGOZOK!
-Napközben is fűteni kell itthon. +Áram. Plusz víz. Plusz vécépapír. Ó igen, milyen kicsinyes, a fűtés azért nem mindegy.

Halkan megjegyzi Öltönyös, a cég megint sóher. A munkakörömre előírt elszámolandó költség a cégnek negyven ojró óránként. Gondolhatod, mennyit kapok meg belőle, ezt a negyvenet kell beosztani: munkabér plusz járulékterhei, irodabérlet, fűtés, informatikai költség, telefon, ésatöbbi. Bizony, az iroda nincs ingyen. Igazán elvárhatná a kedves home office user, hogy adjanak egy  kicsit belőle. Tényleg, nem vagyok nagyigényű, egyetlen eurót kérnék csak belőle. Ők meg spóroltak sokkal többet.

Szóval ha valaki mégegyszer a szemembevigyorog, hogy mekkora mázlista volnék, akkor azt agyonverem a felgyülemlett közléskényszeremmel.

4 komment

Címkék: munka karrier hivatal rabszolgasag

A bejegyzés trackback címe:

https://oltonyosrabszolga.blog.hu/api/trackback/id/tr753400052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · jacint.blog.hu 2008.11.14. 18:52:00

Előny: - Nem kell időt tölteni a munkába menetel- jövetellel. - Azért munka mellett más is be tud csúszni ;-) Hátrány: - Ha nem figyelsz, a munka és a szabadidő összemosódik, a munka javára... Összefoglalva, néha egy-egy napra oké, de rendszeresen inkább ellenjavalt.

Zsotti 2008.11.14. 19:40:40

Maximalisan megertelek, mert szerintem is total gaz a "home office". Engem mar anno a suli is onmagaban kiakasztott a hetvegi es nyari "tanulasmaniajaval"! Az otthon, az a kikapcsolodas es lazitas szentelye, az irodahaz meg arra van, hogy dolgozzon benne az ember. Mindez persze tipus kerdese, mert van akinek pont ez jon bej. En tutti keptelen lennek ra. :))

promontor · jozsefbiro.blog.hu 2008.11.16. 18:45:24

Egyetértek. Kisgyerekes családosként hozzátenném, hogy ha otthon van a párom a gyerekkel, akkor gyakorlatilag tízpercenként adódik valami, amit mellesleg meg kellene csinálni, csak egy apróság, két perc az egész, ez igazán belefér, a munkahelyen is szoktatok kávézni, vagy nem? Szóval munkamániás szingliknek jó lehet, ha a munkájuk nem igényel túl sok interakciót (pl. szoftverfejlesztők), de azért ez egy elég szűk csoport.

Hugi 2008.11.17. 15:41:35

Amennyire tudom, ezt a rendszert nem is a normál módon munkaképes embereknek találták ki, hanem a Fejlett Nagy Nyuagti Társadalom abbéli elkötelezettsége nyomán hozták létre, hogy az okos és elszánt nőket gyermekvállalás esetén is foglalkoztatás alatt tudják tartani. Persze például a Fejlett Nagy Nyugati Társadalm Svájc nevű kis jelentőségű autonóm régiójában a nőket a szülést követő második hónapban már szeretettel várják napi 8 órát lefoglaló munkakörük betöltésére, amivel kapcsolatban némely jóérzésű emberben ellenérzések fogalmazódhatnak meg. Én sírvafakadnék, ha nem láthatnám leendő gyerekeim első lépéseit, de az is érdekelne, hogy a gyeremek hogyan tanulja meg az olyan személyiséget meghatározó dolgokat, amihez - különösen a kezdeti fázisokban - bizony anyu kell és apu. Na mindegy, szóval ezt enyhíthetné elvileg a home office, meg hogy a megbetegedő (adott esetben akár valami krónikus dolog miatt fokozott figyelmet igénylő) gyermekkel otthon maradni kényszerűlő szülőt ne kelljen okvetlenül kirúgni. De hát, mint látható, a Fejlett Nagy Nyugati Társadalom már arra is rájött, hogy ha a dolgozót hazaragasztjuk, átverhetjük rá a villanyszámlát. Szeretném továbbá a Fejlett Nagy Nyugati Társadalmat arról is megkédezni, hogy a manapság különösen a nagy cégeknél divatos környezettudatos szemléletmód ilyenkor hol marad. Persze nyilván nem minden Nagy Nyugati Cég vallja őket magáénak, pedig állítólag ez a Nagy Nyugati Vonal, ami mentén haladni érdemes. Na jó, ha mindenkit kipaterolunk a Nagy Üzletházból, akkor már nem kell biztosítani az ott használatos energiát, de azért érdekelne egy összevető becslés, hogy mi a jobb: 1 db. nagy helyiség ÉSSZERŰ szolgáltatásokkal, a dolgozók esti hazaérkezésével, vagy sok kis dolgozó otthoni, egyénekként külön elkövetett erőforrás-felhasználása felösszegezve. Az Öltönyös által feszegetett szociális progblémákat pedig már ne is említsük, amely a dolgozó egyéniségének fokozatos átalakulásán túlmenően nyilván kihat környezetének lelki fejlődésére, beleértve az eljövendő generációt is... (Elszállt negatív utópia: a szülők egyetemi éveik alatt véletlenül ténylegesen is találkoztak, később ténylegesen össze is kötötték az életüket. "Családi barátként" tisztelhetnek három kínai férfit, egy irkutszki hölgyet, két oroszt és egy brazil hermafrodita festőt. Online szoktak pókerezni egy kansasi nővel, egy kanadai fiatalemberrel és egy nemét elárulni nem akaró, állítólag holdlakó személlyel. Mivel a közös kerti sütögetést a hosszas előzetes szervezés ellenére sem sikerült összeszervezni, végül a konferenciabeszélgetés útján megvalósított találkozó mellett döntöttek. (Állítólag a Holdon is lehet előre pácolt pulykamellfilét kapni.) A gyerekek még sosem találkoztak a nagymamával, viszont már maguk is tudnak saját fejlesztésű weboldalaikra sütiket beállítani...)
süti beállítások módosítása