Céges matek

2008.10.01. 11:59 Öltönyösrabszolga

Öltönyös NEM HR-es. Mindig is érdeklődött a téma iránt, de nem az. Így megfigyelései kontár jellegűek és fenntartással kezelendők, ám van véleménye.

Öltönyös nem tudja mire vélni a HR sipákolását, hogy mennyire nagy a fluktuáció, a következő törpénet fényében:

Az évi rendszeres fizuemelés Január elsejére kellett volna essen. December elején jött egy levél az ELNÖKtől, hogy sajnáljuk, de a részvényesek nem elég boldogok, így a fizuemelést elhalasztjuk egy negyed évvel. Nemámúgy, hogy visszamenőleg is megkapjuk, csak halasztjuk, egyszerűen eltoljuk. Páran azonnal felmondtak, a többiek meg felrakták a létező összes onlány állásvadász portálra az önéltrajzukat, ha eddig még nem lett volna ott. A következő fél éves időszakban szignifikánsan megnőtt a céget elhagyó emberek száma. Vajon miért? A HR nem is sejti.

Pedig olyan jó dolgokat szerveznek a rabszolgáknak, mint pédául évi egy, azaz EGY darab employee party. Sajnos mivel ezt egy nyári bulival ellőttük, karácsonyi partyra sajnos már nem volt keret. Nade biztos ezen a nyári hepajon volt minden ügye? Persze, volt mindenkinek 3 sörjegye, és persze nem jöhet a párja. A 3 sörjegy után a szórakozóhely árlistája szerint lehetett fogyasztani, ki-ki pénztárcája szerint.

Öltönyös igazán nem akar elégedetlen lenni, de Más rabszolgatartóknál vagy jöhet a család, vagy egész éjjel ingyen folyik az alkohol, esetleg egész napos gokart van, vagy valami.

Visszatérve a fluktuációs problémára. A HR kiszámolta (muhaha) azt, hogy ha kiküldenek egy ilyen "srácok üres a kassza, bírjuk ki még picit" levelet, akkor mennyien mondanak fel? Kétlem. Mennyibe került volna mégis 3 hónapnyi emelt bért kifizetni (átlag 5% ofkorsz, csak nehogy megtartsuk a reálértéket) , versus mennyibe kerül egy új embert felvenni, betanítani?
Csak hogy forintosítsunk: Egy új ember átlagosan bruttó 1 millióba van a cégnek. + az első hónap bére, amikor gyakorlatilag nem képes termelni.
Egy ember átlagos fizetése legyen bruttó 300. 5% fizuemelés akkor az 15000, 3 hónapra 45000. Tehát 1.000.000/45.000=22,2. Szigorúan gazdaságilag nézve, 22 emberenként mondhat fel egy, akkor került annyiba az egész hercehurca, mintha megadták vona a fizuemelést. Azidőtájt, nagyjából 250-en dolgoztak itt. A statisztika szerint, több, mint 10% vándorolt el. Megérte?
Nem számolva az olyan negatív externáliákkal, mintpl a cég megítélése a munkaerőpiacon. Akik itt dolgoznak, ezt elmesélték a barátaiknak, átlagosan mondjuk 3 embernek. Az ember barátai általában hozzá hasonlók, így 750 potenciális munkavállaló hallhatott erről. Sok sikert a recrutement-hez!

De mégegyszer mondom, Öltönyös nem HR-es. Meglátásai szigorúan kontártól származóként értelmezhetőek.

Ja, igen. Mielőtt egy igazi habzószájú, ám annál élesebb eszű HRes kommentelne: Öltönyös tisztában van azzal, hogy egy ilyen döntés corporate szinten hozódik, leszarva azt, hogy mi a helyzet itt Mádzsarisztánban.  Valami azt súgja, hogy más ország munkavállalói is hasonlóan elégedetlenek voltak, így hasonló dolgok zajlottak le. De ha nem: A helyi vezetők csak tudnak tenni valamit nem? Bábok ezek itt?

2 komment

Címkék: munka karrier rabszolgasag

A bejegyzés trackback címe:

https://oltonyosrabszolga.blog.hu/api/trackback/id/tr623400045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsotti 2008.10.02. 03:22:13

A politika es a logika nagyon ritkan szoktak osszhangban lenni, foleg multieknal. Az utolso bekezdesben meg is valaszoltad a dilemmat: ilyen esetekben ez tipikusan babjatekos talakozo..

Ismeretlen_68868 2008.10.03. 20:26:17

mi az a HR? *buta*
süti beállítások módosítása